___
     
     
 
 
SERVICII & SOLUTII
 

Informatica industriala » Solutii » Sistem de management energetic    
 
SISTEM DE MANAGEMENT ENERGETIC
     


 
  PREZENTARE

•  Sistemele de management energetic vã oferã posibilitatea gestionãrii resurselor energetice ale întreprinderii. Aceste sisteme sunt gestionate de calculatoare ce permit prin intermediul software-ului o multime de functii cum ar fi calculul costurilor energiei consumate, alarmãri la depãsirea unor limite prestabilite (ex. tensiunea retelei, puterea consumatã, etc.), supravegherea unor mãrimi, deconectarea automatã a unor consumatori.

•  Managerul ori un responsabil tehnic desemnat, au posibilitatea de-a urmari exact consumurile reale de energie electrica, sa-si schimbe tariful de facturare a energiei electrice, daca nu se incadreaza in tariful optim, sa-si calculeze consumurile specifice de energie electrica, pe utilaje, pe linii de productie, pe instalatii auxiliare ori pe ansamblul instalatiei electrice.


 
      BILANTUL ENERGETIC

•  Bilanţul energetic este o formă practică de exprimare a principiului conservării energiei şi pune în evidenţă egalitatea între energiile intrate şi cele ieşite din conturul analizat pentru o anumită perioadă de timp.

•  Bilanturile energetice constituie un mijloc eficient de stabilire a masurilor tehnico organizatorice menite sa conduca la cresterea efectului util al energiei introduse intr-un sistem, la diminuarea consumurilor de energie specifice pe produs.

•  In acest sens, se evalueaza regimul energetic al fiecarui receptor (motor electric, cuptoare electrice, utilaje industriale, aparate de iluminat) in parte, pe fiecare tablou de distributie, pana la tabloul electric general de alimentare (la inchiderea conturului de alimentare cu energie). Se intocmeste o insumare a consumurilor reale de energie pe receptor, pe utilaj, pe instalatie si tablou, pe sectie si pe ansamblul consumatorului industrial de energie.
Pornind de la aceste premise, se intocmeste un bilant optimizat al consumurilor de energie, care tine cont de reducerile de consum si de eliminarea pierderilor de energie, astfel incat, la aceeasi calitate a proceselor desfasurate, sa se utilizeze o cantitate mai redusa de energie, deci costuri mai mici.

•  Pe baza bilantului energetic, care poate fi obligatoriu pentru anumiti consumatori, se traseaza un program de eficientizare energetica, cu efecte vizibile in scaderea costurilor cu energia.

 
    ALCATUIRE SISTEM

•  Ca sistem tehnic implica un contor de energie electrica martor, un mijloc de transmitere a datelor si un calculator pe care se afiseaza marimile inregistrate de contor.

•  In cadrul unui sistem centralizat se pot conecta mai multi contori martor la un sistem central pentru a se putea urmari in timp real consumurile pe anumite sectii, masini, utilaje sau pe diferiti chiriasi. Toate inregistrarile se stocheaza si pot fi consultate oricand in caz de necesitate.

 
     

MARIMI DE MONITORIZAT

•  tehnic (curbe de sarcina, evolutie parametri, regimuri tranzitorii);
•  comercial (consumuri pe centre de cost sau loturi de produse);
•  managerial (eficienta energetica comparativa pe perioade, loturi, produse; structura de consum; previzionare consum; evaluare eficienta si intensitate energetica - consumuri si costuri).

 
       

COMPONENTELE SISTEMULUI

1. Transformatoare de current;
2. Contori de energie electronici;
3. Retea RS485/Ethernet (dupa caz);
4. Concentrator de date;
5. Retea RS232/Ethernet (dupa caz);
6. Calculator;
7. Sistem de operare Windows
8. Imprimanta;
9. Aplicatie software.

   
   
 

AVANTAJE

•  Se pot identifica respectiv elimina suspiciunile legate de eventuale furturi de energie (in special cand sunt mai multi subconsumatori pe un punct de consum), ori de citiri necorespunzatoare ale furnizorului de energie electrica.

•  In cazul existentei unor probleme de calitatea energiei electrice, sistemul de telegestiune este capabil sa inregistreze evenimentele neplacute (goluri de tensiune, fluctuatii de tensiune, supratensiuni tranzitorii, etc) si astfel sa constituie o proba in cazul aparitiei unor pagube materiale.

•  Solutia prezentata de firma noastra poate fi adaptata specificului fiecarui consumator, asa incat sa fie un instrument eficient si valoros in luarea unor decizii tehnice si economice.
Costurile se pot reduce prin:
- Alegerea tipului optim de contract de energie electrica;
- Incadrarea consumurilor in valorile contractate;


•  Consumurile se pot reduce prin:
- Urmarirea si reducerea consumurilor specific pe utilaje;
- Aplicarea de masuri rezultate din analizele rapoartelor sistemului de management energetic
- Eliminarea consumurilor parazite;


•  Creste fiabilitatea si se reduc costurile de mentenanta prin:
- Analiza calitatii distributiei si consumului energiei;
- Analiza incidentelor in caz de avarii;
- Prevenirea defectelor majore la utilaje prin monitorizarea parametrilor de consum.

 

 

 
           
    prima pagina I compania I domenii lucru || contact || portofoliu