___
     
     
 
 
SERVICII & SOLUTII
 

Informatica industriala » Solutii » Sistem SCADA pentru tratarea apei    
 
   


PREZENTARE
Sistemele SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), folosite de noi in sistemele de tratatare a apei, reprezinta instrumente moderne utilizate pentru supravegherea si controlul proceselor ce au loc in intreg sistemul de automatizare. Aplicatia SCADA aduce procesul tehnologic pe ecranul calculatorului fapt care faciliteaza un control riguros al acestuia pentru toti membrii participanti precum: operatorul tehnolog, inginerul tehnolog, electricieni, personalului de conducere etc.

ALCATUIRE SISTEM
1. Ecrane sinoptice - ecrane grafice cu imaginea procesului tehnologic cu reprezentarea statica si dinamica a evenimentelor.
2. Alarme - au rolul de atentionare a operatorului la aparitia unui eveniment important in sistem. Acestea sunt organizate pe grade de importanta si necesita luarea la cunostinta inainte de rezolvarea unui eveniment aparut. Alarmele sunt arhivate pe orice interval de timp dorit.
3. Baze de date - permit inregistrarea datelor dorite pentru o analiza ulterioara sub forma tabelara, grafica sau pentru integrarea in alte aplicatii.
4. Rapoarte - sunt generate la actiunea operatorului sau automat dupa diverse criterii de timp.
Pot fi editate de inginerul de sistem fara a avea nevoie de softul de dezvoltare. Pot fi exportate in formate diverse (.xls, html, .doc, .txt, .bmp, etc).
- rapoarte cu cantitati ;
- rapoarte cu consumuri diverse;
- rapoarte energetice ;
- rapoarte cu ore de funtionare
- rapoarte pe schimb, pe zi, pe luna, pe an etc;
5. Grafice - reprezentare grafica cu foarte multe facilitati: export valori sub forma tabelara si grafica pentru diverse prelucrari.
6. Redundanta - in vederea pastrarii permanente a datelor si vizualizarii sinopticelor operator, in cazul unei avarii a serverului activ (primar), se foloseste un server de rezerva "calda" (secundar). Serverul de rezerva este identic d.p.d.v. hardware si software cu serverul activ.
7. Sincronizare timp - un calculator, de regula un server, se seteaza ca master de timp astfel incat toate calculatoarele din retea sa fie sincronizate dupa acelasi timp.
8. Multi limbaj - toate textele din interfata operator se pot programa dupa diverse limbaje. Trecerea de la un limbaj la altul se poate realiza la cererea operatorului. Aceasta facilitate este necesara in situatiile echipelor de lucru multinationale.
9. Manager de utilizatori - permite crearea unei structuri ierarhice de acces la aplicatie.

STRUCTURA SISTEM
Structura sistemelor dezvoltate de noi este diversificata in functie de cerinte, de la proiecte cu un singur calculator cu rol de server cat si de client pana la retele complexe ce contin mai multe servere redundante cat si mai multi clienti. Clientii pot apartine retelelor locale de tip LAN cat si retelelor WAN, acestea din urma dand posibilitatea vizualizarii oricaror date dorite din orice colt al lumii.

EXEMPLU DISPECERAT LOCAL
 Fiecare MCC (motor control center) contine cate un PLC (automat programabil) cat si un OP (panou operator) pentru controlul local al statiei. Datele sunt culese printr-o retea cu fibra optica sau retea wireless si concentrate intr-un server sau doua, dupa caz. Serverele pot indeplini si functia de clienti daca procesul nu necesita functii complexe sau/si date multe de arhivat.

EXEMPLU DISPECERAT REGIONAL
   

 


 
 
    Datele culese din dispeceratele locale sunt concentrate intr-un dispecerat regional cu scopul vizualizarii si controlului de la distanta a acestora. Datele de proces sunt salvate pe servere speciale de date. Sunt realizate rapoarte cu date din toate dispeceratele locale. Anumite date se salveaza in servere portal cu scopul vizualizarii lor de la distanta prin intermediul unui web server.
Se poate realiza orice scenariu de lucru dorit odata ce datele sunt concentrate intr-un singur loc.
           
    prima pagina I compania I domenii lucru || contact || portofoliu